Som sagt.

Jag var säkert inte ensam om att redan före EM se att Spanien skulle gå långt i detta mästerskap och till och med vinna. Jag var inne och läste mina tidigare blogg-inlägg bland annat från Sveriges match i kvalet mot Spanien borta. Då jag redan då såg att Spanien skulle bli riktigt farliga i mästerskapet. Jag såg även att jag den 17e december -07 tippade Sveriges EM grupp i rätt ordning med Spanien som gruppetta och Ryssland som grupptvåa. Många hade svårt att köpa det i december förra året men jag kände på mig att det inte var Sveriges mästerskap denna gång och jag visste även att Ryssland var ett bra lag. Sverige var egentligen inte ens nära enligt mig, man gjorde en bra match mot Grekland, en hyfsad match mot spanjorerna och man blev totalt utmanövrerad mot ryssarna som stundtals hade lekstuga med Sverige.

Vi i Sverige har en tendens att tro att landslaget är världsmästare när man slår lag som Island och Lettland i kvalet, trots att Sverige var rankat tredje sämst av de lag som deltog i mästerskapet, vilket sken igenom i detta mästerskap. Men vad är det som gör att vi får denna "hybris"?

Man kan egentligen inte skylla på media som många gärna vill göra, det är medias uppgift att göra oss så upplysta som möjligt men visst kan man alltid förvränga verkligheten till en mer positiv syn kanske ibland alldeles för positiv.
Det som man kalla skylla på den svenska lagledningen och dess självsäkerhet. Som jag har skrivit många gånger så väljer alltid landslagsledning de med rutin före dem som är unga och hungriga. Man kan helt enkelt säga att det var det som fällde oss i EM att landslagsledning var alldeles för fokuserade på att låta de med rutin gå före dom unga. Det fick man betala för i sommar, jag hoppas att det nu kan bli en förändring och inte heller jag skulle bli så speciellt ledsen om Lagerbäck väljer att kliva åt sidan. Man hade helt enkelt fokus på fel saker.

[email protected]
 

RSS 2.0